Projecten Kenia
Macheo Children’s Center- Thika- Kenia
Macheo Children’s Center- Thika- Kenia
Macheo Children’s Organization
Wat meerdere jaren geleden (2005) begon als een klein kindertehuis, is mementeel uitgegroeid tot een grote organisatie met diverse interventies. De oprichter is de Nederlander Marnix Huisintveld, die nog steeds de directeur is.
Macheo werkt op een holistische manier, waarbij alle domeinen die invloed hebben op een kind aan bod komen. Voor een goede monitoring en evaluatie hebben ze hun eigen App ontwikkeld welke waardevolle data geeft om de juiste beslissingen te nemen en de impact te meten die hun interventies hebben op het leven van een kind. Er wordt een Child Status Index (CSI) vragenlijst gebruikt, welke op 7 gebieden een score geeft waar het kind nu staat en na alle interventies waar het kind na hun hulp is beland. De interventies zijn toegespitst om holistisch een kind en hun familie verder te helpen , maar gedurende korte periodes, om afhankelijkheid te voorkomen. Ook om een interne controle in te voeren worden de CSI aan het begin en einde door area social workers gedaan, die vervolgens doorverwijzen voor de verschillende interventies. Deze interventies worden door dienstverleners uitgevoerd die Key Performance Indicators (KPI’s) gebruiken om hun interventie te beoordelen aan het begin en aan het eind, om te zien of de doelstellingen op hun gebied zijn behaald. Door de CSI aan het einde wordt ook indirect gemeten of de interventie de beoogde domeinen heeft beïnvloed en kunnen diensten eventueel worden verbeterd .
De 7 domeinen zijn als volgt:
- Gezondheid (Health)
- Psycho-sociaal
- Onderwijs en vaardigheden (Education & Skills)
- Onderdak (Shelter)
- Zorg (care)
- Veiligheid (Protection)
- Eten & Voeding (Food & Nutrition)
Voorbeelden van interventies die niet direct gelinkt zijn of in meerdere gebieden werken zijn hun Rescue centre (kindertehuis), voor tijdelijke opvang van 1 dag tot meerdere maanden, voor kinderen die direct gevaar lopen thuis; een baby opvang voor vondelingen, die vervolgens vaak worden geadopteerd, een tiener zwangerschap programma, een empowerment programma om de economische situatie van de ouders te verbeteren, een lunch en ontbijt programma op meer dan 20 scholen, zodat kinderen in ieder geval een maaltijd per dag krijgen en naar school komen, en vele andere interventies toegang tot onderwijs, medisch, counseling, het verbeteren van huizen en geven van meubilair zoals een bed en het in veiligheid brengen van kinderen uit gevaarlijke situaties.
Macheo is al een partner van Stichting Benjamin sinds een lange tijd, wij werken zeer nauw samen en proberen elkaar te versterken.
Voor meer informatie kijk op: www.macheo.nl
Watoto Wenye Nguvu
Watoto Wenye Nguvu
Watoto Wenye Nguvu
Watoto Wenye Nguvu (WWN) is in 2005 opgericht door Elizabeth Gitau, die toen lerares was op een lagere school.
WWN is, in samenwerking met de Amerikaanse stichting Children of Strength (is ook de betekenis van WWN), opgericht en heeft als doel het helpen van kinderen die verweesd zijn door Aids en het helpen van kansarme gezinnen in achtergebleven gebieden. Daarnaast voorzien zij een groot aantal kinderen, ca. 3500, van voedsel door middel van voedselprojecten op scholen uit de omgeving. Ook is er een sponsor programma welke momenteel wordt afgebouwd, en sinds 2019 is er een omschakeling gemaakt naar een interventie aanpak, waarover meer staat beschreven onder Macheo Children’s Organization, waar ook WWN CSI en KPI’s gebruikt om de impact te meten. Op den duur zullen zij dit ook via een APP gaan doen.
De oprichting van het kindertehuis “Kusitawi Village” is destijds uit nood geboren en huisvest inmiddels 80 kinderen. In november 2009 is Stichting Benjamin een deel van de kinderen gaan sponsoren maar overleg met de Amerikaanse stichting heeft geresulteerd in een sponsoring vanaf 1 januari 2011 voor het volledige kindertehuis. Naast het sponsoren van het kindertehuis, worden ook meerdere interventies gesponsord in de verschillende domeinen van de CSI. In 2015 zijn er 10 familie huizen gebouwd, zodat de kinderen meer individuele aandacht krijgen, wat Stichting Benjamin erg belangrijk vindt. Ook is WWN een beroepsopleiding begonnen in Catering, Tailoring, Hair & Beauty en Farming.
Meer informatie over Watoto Wenye Nguvu op www.watotowenyenguvu.org
Upendo Projects Kenya
Upendo Projects Kenya
Een kindertehuis wat officieel in november 2010 het levenslicht zag maar al in mei 2010 werden hier reeds de eerste kinderen opgevangen.
Het kindertehuis ligt bij het dorpje Majengo, ongeveer dertig kilometer van Mombasa en is een kleine twee kilometer landinwaarts van de doorgaande weg naar Kilifi gelegen.
Er is ruimte om 24 kinderen op te vangen. Stichting Benjamin is sinds november 2010 bij dit project betrokken door middel van sponsoring van een aantal kinderen.
Upendo is opgericht door de Nederlandse Marieke Clotcher, die nog steeds betrokken is bij Stichting Daraja. De Nederlandse stichting achter Upendo. Enkele keren per jaar wordt Upendo bezocht door één bestuurslid de supervisor, wat eerst Marieke vele jaren heeft gedaan en het project heeft opgezet. Het management bestaat naast Marieke uit een Keniaanse operationeel manager die hierin goed begeleid wordt. De kinderen gaan nu naar een lokale school, nadat zij jaren een prive school hebben bezocht. In 2013 is Upendo naast het kindertehuis ook een kleuterschool begonnen met 3 klassen , “Upendo Accademy”. In 2018 is ook begonnen met een lagere school welke door het Keniaans bestuur van Upendo wordt gerund. Echter eind 2019 zijn beide gesloten omdat er constant verlies werd geleden.
Meer informatie over dit project op www.upendohome.org
Pendekezo Letu
Pendekezo Letu
Maria Magdalena Sheltered Workshops
Maria Magdalena Special School, is een school voor special onderwijs vanaf de kleuterklas tot een beroepsopleiding (handwerk). Alle studenten hebben een mentale handicap, soms in combinatie met een fysieke handicap. De school heeft 100 inwonende studenten en momenteel 10 thuis wonende studenten. Het probleem in Kenia is dat na speciaal onderwijs er geen enkele doorstroom meer is, er is geen plaats waar de jong volwassene daarna naar toe kunnen. De maatschappij accepteert hen niet, en door een hoge werkloosheid in Kenia, zijn er weinig bedrijven die werk aanbieden. Vaak gaan zij terug naar hun familie, die hen niet willen, of ze eindigen op straat als de dorpsgek of worden misbruikt door criminelen en eindigen in de gevangenis of nog erger te worden vermoord. Momenteel is de Maria Magdalena school vol, de kinderen kunnen nergens heen en stromen daardoor niet door, waardoor er geen nieuwe kinderen kunnen toetreden. Dit betekent dat jonge kinderen thuis blijven en geen onderwijs krijgen. Door het beginnen van de “sociale werkplaatsen” , een plaats waar men leeft en werkt, is dit probleem deels opgelost. Het is iets wat nog niet in Kenia bestaat en dus een pilot project is. De 1e fase is in januari 2014 begonnen met een huis voor 12 jong volwassenen die in een landbouwproject werken en wonen en daar groenten verbouwen. Ondertussen het gegroeid naar 45 jong volwassenen en is er een klein restaurantje toegevoegd en werkplaatsen voor metaal, hout, beton en creatieve voorwerpen, hiervoor betaalt Stichting Benjamin het grootste deel van de operationele kosten en werkt samen met OASA uit Duitsland die voor de investeringen ondersteunen. In de toekomst is het plan dit verder uit te breiden naar en een plaats biedende aan meer dan 100 jong volwassenen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.mariamagdalena.sc.ke of www.munyu.de
Maria Magdalena sheltered workshops
Maria Magdalena sheltered workshops
Maria Magdalena Special School, is een school voor special onderwijs vanaf de kleuterklas tot een beroepsopleiding (handwerk). Alle studenten hebben een mentale handicap, soms in combinatie met een physieke handicap. De school heeft 100 inwonende studenten en momenteel 10 thuis wonende studenten. Het probleem in Kenia is dat na speciaal onderwijs er geen enkele doorstroom meer is, er is geen plaats waar de jong volwassene daarna naar toe kunnen. De maatschappij accepteert hen niet, en door een hoge werkloosheid in Kenia, zijn er weinig bedrijven die werk aanbieden. Vaak gaan zij terug naar hun familie, die hen niet willen, of ze eindigen op straat als de dorpsgek of worden misbruikt door criminelen en eindigen in de gevangenis of nog erger te worden vermoord. Momenteel is de Maria Magdalena school vol, de kinderen kunnen nergens heen en stromen daardoor niet door, waardoor er geen nieuwe kinderen kunnen toetreden. Dit betekent dat jonge kinderen thuis blijven en geen onderwijs krijgen. Door het beginnen van de “overdekte workshops” , een plaats waar men leeft en werkt, zou dit probleem deels moeten worden opgelost. Het is iets wat nog niet in Kenia bestaat en dus een pilot project is. De 1e fase begin in januari 2014 met een huis voor 12 jong volwassenen die in een landbouwproject gaan werken en wonen en daar groenten gaan verbouwen, hiervoor zal Stichting Benjaminde operationele kosten dragen. . In de toekomst is het plan dit verder uit te breiden naar verschillende “workshops” waar handarbeid wordt verricht in diverse vakgebieden een plaats biedende aan meer dan 200 jong volwassenen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.mariamagdalena.ac.ke of www.munyu.de
The Action Foundation
The Action Foundation
The Action Foundation (TAF) Is een stichting meerder jaren geleden opgericht door Maria Omares, die toen nog studente was aan de universiteit en iets wilde beginnen voor gehandicapten kinderen en hun ouders. Ondertussen is de organisatie gegroeid en heeft ze zelfs een prijs gehad van de Amerikaanse senaat. TAF werkt vooral in Kibera, de grootste sloppenwijk in Kenia en is ook al in andere sloppenwijken begonnen. Er heerst nog veel stigma en discriminatie en ouders begrijpen hun kinderen met een handicap niet. Wat TAF oa doet is voorlichting op scholen aan kinderen en leeraren om hen kennis bij te brengen en hun gehandicapten leeftijdsgenoten met respect te behandelen en te accepteren, om zo inclusief onderwijs te promoten en verbeteren. Daarnaast wordt ook ergotherapie, fysiotherapie, “street business” training voor de ouders bij het opzetten van een inkomst genererend project zoals een klein bedrijfje, etc. gedaan, en wordt ouders geleerd hoe zij de oefeningen met hun kinderen kunnen doen. Ze hebben een hub in het midden van Kibera waar ze cliënten ontvangen en gaan zelf ook de wijk in.
Voor meer info bezoek: www.theactionfoundationkenya.org